Murai Si Penipu

miSs shAfika :)

Jom belajar bahasa lain!!

Salam buat semua blogger !!! yeah sekarang ni saya hanya menganggur aje!!! hahaha ... ekonomi tetap produktif tanpa saya!! Dah lama bebenor rasanya rest cam gini... balek kampung pon sudahhh ... mmg dah tak pikir pape dah!! release semua stress!!! (macam stress sangat je gayenye!!) Mane tak nye gaji tak masok lagi!! padahal dah 11 hb dah nih!!! macam hampeh je kan!!! nseb baik lah aku ni 100% tanggungan keluarga aku lagi.. Sabar je lah jawapnye , nanti-nanti masuk lah tuh (pikir positip je lah )..hmm 

Okeyhh!!! memandangkan dah tak der kejer nak buat aku pon terpikir ' Apa kata belajar bahasa asing sementara tanam anggur nih?!" Banyak kelebihan nya kalau kita menguasai bahasa asing , at least kalau kita nk melancong tak payah susah-susah bawak dictionary ke asistance ke.. Paling tak pun kita belajar lah perkataan-perkataan yang mudah dulu . Misalnya, ' berapa harga barang ini? '  tak pun mulakan dgn ucapan ' terima kasih ' . Kemahiran berbahasa ni mungkin memudahkan korang . 

Berapa harga barang ini

    Thai - raa-kaa tâo rài?
   GermanWieviel kostet das?
    Korea - ige eolmayeyo?
   Jepun - ikura desu ka?

Lepas ni kompem dia bagi diskaun kat korang !!! 

Tu jerp yang aku godek-godek dekat GOOGLE.. sekarang nih nak practice bercakap pulok lah.. hehehe... korang mesti nk tahukan macam mana nk luahkan  ' i love you' dalam bahasa-bahasa lain?? jom!!! 


 German - Ich liebe dich
Thai – Chan rak khun (untuk lelaki) dan  Phom rak khun (untuk perempuan)
Itali - ti amo
China Mandarin - wo ai ni
Portugis - Eu te Amo


 Okeyh tu saje dari saya!!!! Selamat Mencuba !! Goodbye !! Aloha!! Adeus !! Itterasshai !!


4 000 orang sayang Tarzan!!:

:: Mrs.Eady :: said...

baik laaaaaa....

Norafifah Roshman said...

saya pun suka belajar bahasa lain! hehehe. tapi sekarang ni chinese. :P

sharifah syazwani said...

hihi , belajar dengan awak jea lahh ;)

Hanie Dew said...

korean = saranghae!! ♥
filipin = mahal kita (berapa RM?.haha)

byk kebaikan dpt menguasai bahasa asing.mcm kat kedai buku kinokuniya klcc tu siap dpt elaun bahasa asing. wahh..untung kan.

scent of woman baru je pas hbs donlod. seblm ni tgh hbskan vampire diaries ngan secret circle, buku house of night lagi.fuuhh..